Zaden
Witlof zaden - Zoom F1
Witlof is een voedzame groente die vaak in de winter gegeten wordt! Witlof heeft over het algemeen een wat bittere smaak en is zowel rauw als gekookt lekker om te eten. Zo kan witlof in salades worden verwerkt, maar het meeste bekende gerecht is toch wel witlof uit de oven gegratineerd met ham en kaas.
De Zoom F1 produceert uniforme, stevige struikjes en is geschikt voor teelten met én zonder dekgrond. Witlof is een groente die wat meer tijd en aandacht vergt dan andere groentes en dus ook een uitgebreider teeltproces heeft. De teelt is eigenlijk te verdelen in twee stappen. Wanneer u de witlof heeft gezaaid wordt er eerst groen loof met wortels gevormd. De wortels met het loof kunt u vanaf half augustus gaan oogsten. Laat de wortels enkele dagen op het land afsterven. Snij na dit proces de loof van de wortel 2 cm boven de kop af. Maak kuilen van ongeveer 20 cm diep en zorg voor een goed losgemaakte grond. Plant de wortels opnieuw ('trekken') rechtop in de grond. Bedek de wortels met een laagje grond en geef de grond rondom de wortels voldoende water.
Voor de 'trek' binnenshuis kunt u vanaf eind september tot december de wortels opzetten in een kist of emmer, gevuld met vochtige aarde, zand, compost of turfstrooisel. Zet de witlofbak wel op een zeer donkere plek, want anders wordt het loof groen. Bij een trektemperatuur van ongeveer 16 ºC is het loof na 4 tot 5 weken oogstbaar.
Specificaties:
- Aantal zaden: ca. 675
- Kiemduur in dagen: ca. 14
- Zaaitemperatuur: ca. 15 ºC
- Rijafstand: 10 cm
- Zaaidiepte: 0,5 cm
- Zaaien onder glas: maart t/m mei
- Zaaien in de vollegrond: mei t/m juli
- Oogsttijd: oktober t/m januari